Samen leven doe je samen!

Iedereen draagt bij

Geitenkampers willen af van slecht imago: ‘Meer luisteren naar wijkbewoners’

ARNHEM – Als de verkiezingen voorbij zijn, moet er een minister voor Wonen komen. Dat vindt Stefanie Blokhuizen. Voor nu heeft ze zichzelf als tijdelijk Minister voor Wonen benoemd. De komende drie weken trekt ze het land door om met bewoners van verschillende wijken te praten. Maandag begon haar campagne. Dinsdagochtend bracht ze een bezoek aan de Arnhemse Geitenkamp.

Het is nog bewolkt als Stefanie Blokhuizen met haar woordvoerder het Marktplein in de Geitenkamp oprijdt. De  komst naar de Arnhemse wijk is haar allereerste werkbezoek. Naast de ‘minister’ en haar woordvoerder zijn vertegenwoordigers van woningcorporaties Vivare en Portaal aanwezig.

De twee corporaties hebben veel woningen in de wijk en proberen al jaren van het slechte imago van de Geitenkamp af te komen. Zo wordt een deel van de wijk bestempeld als ‘achterstandswijk’ of ‘getto’. Veel bewoners hebben daar last van. “Het raakt ze echt”, zegt Martine Wielaard van Portaal.

‘Mensen beginnen elkaar aan te spreken op hun gedrag’

Tijdens het bezoek van Blokhuizen staat het onderwerp ‘leefbaarheid’ centraal. Lopend door de wijk valt vooral het zwerfvuil op. Maar deze overlast wordt steeds minder, verzekert bewoner Wim Harms, die lachend uit zijn woning komt lopen. “Zojuist wilde iemand er nog meer troep bij zetten. Ik heb gezegd dat dat niet de bedoeling is.”

Harms woont al jaren in de Geitenkamp en organiseert samen met andere wijkbewoners twee keer per jaar een opruimdag. Volgens hem helpt dit soort acties echt om de straat schoner te krijgen. “We doen dit nu twee jaar en je merkt dat bewoners elkaar beginnen aan te spreken op hun gedrag.”

Volgens Harms moet er bovendien meer informatie komen over bijvoorbeeld afvaldumping. “Als je verpaupering in een wijk wilt voorkomen, is dat het eerste wat je moet aanpakken.”

‘Zelfs politie reed tegen het eenrichtingsverkeer in’

Bewoners van de Geitenkamp in gesprek met ‘minister van Wonen’ Stefanie Blokhuizen. Er moet meer naar wijkbewoners worden geluisterd, vinden zij. © Gerard Burgers

Even verderop woont Mike Bakker. Ook hij helpt bij het organiseren van opruimdagen. Daarnaast probeert hij wat te doen aan de verkeersoverlast in de Doctor Bosstraat, waar hij woont. “We willen een nieuwe snelheidsdrempel aanleggen, zodat auto’s minder snel door de straat kunnen rijden.”

Veel auto’s rijden namelijk te hard of tegen het eenrichtingsverkeer in. “Twee weken geleden zag ik zelfs nog een politieauto tegen het verkeer in rijden.”

De andere straatbewoners zijn het eens met de plannen van Bakker. Ze wíllen wel helpen aan een schonere en veiligere straat, maar het ontbreekt vaak aan mogelijkheden om dat te doen. Dankzij de acties van Harms en Bakker is er nu wel een mogelijkheid.

Harms en Bakker zijn daarom blij met de komst van de zelfbenoemde minister van Wonen. Ze vinden dat er  moet worden geluisterd naar bewoners van de wijken met een slechte reputatie. Zij laten graag zien dat het gaat om saamhorigheid. Zo willen ze van het slechte imago af komen.

De houding van wijkbewoners zoals Harms en Bakker hebben de minister geïnspireerd. “We hebben gezien dat veel mensen zich zorgen maken, zoals Mike en Wim. Het is belangrijk dat zij de ruimte krijgen om er wat aan te doen.”

Het is de bedoeling dat de ervaringen en ideeën die de minister de komende drie weken opdoet uiteindelijk terechtkomen in Den Haag. De hoop is dat er iemand komt die de wooncrisis gaat aanpakken, zoals een échte minister van Wonen.

Martijn van Delft 24-02-21 De Gelderlander