Samen leven doe je samen!

Inclusieve buurten

Geef de armere wijken extra steun

Soest is slechts een voorbeeld. De verslagen in deze krant vanuit de wijk Smitsveen laten zien hoe problemen zich in kwetsbare wijken opstapelen. Omdat kansrijke bewoners wegtrekken en kansarmen blijven, omdat er meer mensen met psychische problemen komen wonen, doordat de zorg voor hen verschraalt en corporaties zich gedwongen richten op hun hoofdtaak: de bouw van sociale huurwoningen. Bij elkaar verslechtert de leefomgeving in wijken met veel sociale huur sneller dan verwacht, aldus Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties.

Dat is verontrustend. Nederland houdt traditioneel wijken leefbaar door huishoudtypes te mengen, huren betaalbaar te houden en met sociale zekerheid de zwakkeren te ondersteunen. Door een combinatie van factoren wordt het sociale weefsel nu zo aangetast, dat de basis erodeert. Alleen dure koopwoningen ertussen bouwen is niet genoeg, daarover is iedereen het eens.

Woningcorporaties zeggen die sociale basis in wijken niet te kunnen versterken. Ze klagen bovendien over de verhuurdersheffing, die er kwam tijdens de economische crisis na enkele schandalen met commerciële projecten van corporaties. De staatskas profiteerde, de corporaties werden gedwongen zich te richten op hun kerntaken. Maar volgens de corporaties verhindert de heffing voldoende bouw, laat staan dat ze het sociale weefsel in buurten versterken.

Daar valt wel iets op af te dingen. De toezichthouder van de corporaties concludeerde vorige maand dat ze wel degelijk geld hebben. Alleen gebruiken ze dat nu vaak om schulden af te lossen, en zijn ze terughoudend om naast sociale woningen ook middeldure huurwoningen te bouwen. Ze durven niet meer na de eerdere schandalen, zoals het bijna-faillissement van corporatie Vestia, denkt de autoriteit kort gezegd. De corporaties zeggen inderdaad dat politiek en toezichthouder bij iedere stap die ze zetten nu over hun schouder meekijkt.

Maar ook de toezichthouder zelf is duidelijk: het sociale weefsel kan niet door de corporaties worden hersteld. Herstel is niet hun kerntaak. Het zijn gemeenten en hulpverleners die de leefbaarheid in nauwe samenwerking met de corporaties op peil moeten houden.

Dat maakt het onvermijdelijk dat er meer geld beschikbaar komt. Terwijl corporaties met onderhoud en gevarieerde nieuwbouwwijken op hun manier een impuls zouden kunnen geven. Simpel wordt het uiteraard nooit. Maar gezien de traditie in de volkshuisvesting bestaat er wel degelijk voldoende kennis om de problemen aan te pakken, zoals eerder al bleek bij de ondersteuning van de vogelaarwijken. Nu de leefbaarheid in wijken afglijdt, is het tijd naar die traditie te handelen.

Bron: Trouw