Samen leven doe je samen!

Inclusieve buurten

Het gesprek aangaan en concrete problemen oplossen

Marjet van Zuijlen is een zeer ervaren bestuurder en commissaris en voormalig lid van de Tweede Kamer. Als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Portaal opende zij in de Prodentfabriek in Amersfoort op 21 juni de conferentie van Portaal over Bijdragen aan goed samenleven. Waarom is het thema zo belangrijk dat er een conferentie aan is gewijd? Wat is haar het meest bijgebleven van de gesprekken tijdens de conferentie? We vroegen het haar na afloop.

Je bent nu een maand of negen voorzitter van de Raad van Commissarissen van Portaal. Je gaf toen bij jouw benoeming aan dat de visie van Portaal je aansprak. Benieuwd hoe je daar nu tegenaan kijkt en wat je merkt van die visie.

Dat klopt. Het ondernemingsplan getuigt van lef en verantwoordelijkheidsgevoel. Ik vond het verhaal van bestuurders Dirk Jan van der Zeep en Sander Heinsman boeiend en overtuigend. Portaal is een woningcorporatie die verder gaat dan het stapelen van stenen en huizen bouwen, onderhouden en renoveren.

Daar past een dag als vandaag en Bijdragen aan goed samenleven in?

Klopt. Deze dag maakt niet alleen duidelijk waar Portaal voor staat maar vooral wat wij met alle anders stakeholders en lokale partners kunnen – en moeten – doen om te zorgen voor goed samenleven. Wij willen buurten en wijken waar mensen naar elkaar omkijken en waar bewoners zelf initiatieven nemen om elkaar te ondersteunen. Daarbij helpen wij en daar hebben wij zorg- en welzijnsinstellingen, politie, gemeenten, andere corporaties en onderwijsinstellingen nodig.

Jij maakt je zorgen over de situatie in sommige wijken. Bijdragen aan goed samenleven is dan niet alleen een aardig motto maar ook een dwingende opgave?

In bepaalde wijken is sprake van een concentratie van achterstand en ongelijkheid van kansen. Daar kunnen we geen genoegen mee nemen. Bijdragen aan goed samenleven is een motto en een opdracht. Met alle andere betrokkenen zullen we de handschoen moeten oppakken. Dat is niet eenvoudig. Er zijn bijvoorbeeld juridische en financiële belemmeringen die oplossingen in de weg staan.

De problematiek is helder. Nu de oplossingen. Wat viel je vandaag vooral op in de presentaties en panelgesprekken? Ben je optimistischer dan hiervoor?

Grote problemen vragen een heldere aanpak en het nodige geduld. Om te beginnen moeten partijen bij elkaar gaan zitten en het gesprek aangaan. Hoe gaan we concrete problemen met elkaar oplossen. Vervolgens moeten pilots me regelvrije zones en ontschotte budgetten worden opgeschaald, zodat belemmeringen in wet- en regelgeving worden weggenomen. Ook moet actiever worden gewerkt aan gemengde wijken. Je kunt niet alles op het bordje van kwetsbare huurders leggen. Dit alles vraagt om leiders die standvastig zijn en goed luisteren naar bewoners.

Bekijk hier de aftermovie van de conferentie