Samen leven doe je samen!

Inclusieve buurten

Oud worden in een woongroep? Deze senioren kiezen daar bewust voor: ‘Verwachtingen zijn overtroffen’

In ons appartementencomplex De Scheg in Vleuten woont een enthousiaste woongroep. Woongroep Vleuterweide. Eenzaamheid krijgt daar geen kans. Woongroepen en ook gemengd wonen dragen bij aan goed samenleven. In het artikel van het AD vertellen drie bewoners waarom ze zo tevreden zijn met hun woongroep.

Koffiedrinken op dinsdag, samen zwemmen op donderdag en de fles wijn op tafel tijdens het vrijdagse happy hour. De oplossing tegen dreigende eenzaamheid ligt binnen handbereik als je leeft in een woongemeenschap. Dit soort gedeelde woonvormen schieten als paddenstoelen uit de grond. ,,Het is de beste beslissing die ik in de afgelopen twintig jaar heb genomen.”

Het is dinsdagochtend half 11. In de woonkamer hangt de geur van pas gezette koffie, de koektrommel staat klaar en de stoelen staan in een kring. Langzaam druppelen de leden van woongroep Vleuterweide binnen voor de wekelijkse koffieochtend. Het gezelschap bestaat uit mensen van 55 jaar en ouder; een mix van echtparen en vrijgezellen, verdeeld over 25 appartementen. De flat op nummer 9 fungeert als gemeenschappelijke ruimte.

Han Eerkens (70) was ooit één van de initiatiefnemers . ,,Eerst heb ik gekeken bij een groep in Terwijde. Die was bijna vol en eigenlijk wilde ik ook niet op die plek wonen. Mijn voorkeur ging uit naar deze wijk. Toen ben ik gewoon zelf begonnen met de oprichting van een woongroep.”

Samen oud worden

Eerkens had er jaren voor nodig om haar droom te realiseren. ,,Vanaf 2004 ben ik begonnen met mensen bij elkaar roepen. Als je een woongroep begint, word je veel meer dan alleen buren. Het doel is gezellig samen oud worden. En natuurlijk een beetje op elkaar letten en steun bieden als dat nodig is.” Op 1 juli 2011 was de officiële opening van De Scheg, het appartementencomplex waarin woongroep Vleuterweide is gehuisvest. Voor het selecteren van nieuwe leden werd een commissie in het leven geroepen.

Gepensioneerd onderwijzeres Wilma Maan (72) vertelt: ,,Ik heb dat een hele poos gedaan. Je gaat op huisbezoek en vraagt: wat is jouw idee van wonen in zo’n groep én wat kun je voor ons betekenen? Tegenwoordig nodigen we geïnteresseerden hier uit, dan merk je direct of het klikt.” Dirkje Westerbeek (66) vult aan: ,,Soms realiseren mensen zich op het moment dat ze kennis komen maken pas wat het werkelijk inhoudt.”

Het Vleutense gezelschap is een zogeheten gestippelde groep. De appartementen liggen verspreid door het gebouw en in het pand wonen eveneens bewoners die geen lid van zijn van de gemeenschap. ,,Door het verdwijnen van de traditionele bejaardenhuizen zijn er best veel eenzame ouderen. Woongroepen zijn daar een goede oplossing voor”, stelt Westerbeek.

U kunt het hele artikel hier lezen.

Bron: AD Jeffrey Stevens

Fotograaf: Godfried van Utrecht, foto is van woongroep Gagelstaete