Samen leven doe je samen!
Inclusieve buurten
Place2BU brengt werelden samen
De ervaringen en de verbeterpunten van woongemeenschap Place2BU kunnen een leidraad vormen voor toekomstige projecten. De gemeente Utrecht wil in de aankomende jaren meer tijdelijke woningen in gemengde woonvormen realiseren, met name gericht op spoedzoekers in de stad. Een goede aanleiding om het huidige project en de samenwerking tussen partijen in Place2BU te evalueren.
In 2017 deed zich een unieke kans voor om ineens 500 woningen aan de sociale huurwoningvoorraad in Utrecht toe te voegen. Portaal en Mitros hebben deze kans met beide handen aangegrepen en in samenwerking met gemeente, zorgpartners en overige partijen Place2BU ontwikkeld en gerealiseerd. Met Place2BU komen de partijen tegemoet aan de dringende behoefte in Utrecht om kleinschalige en goedkope woningen te realiseren, maar ook aan de wens om statushouders en mensen die in de maatschappelijke opvang wonen, versneld een woning aan te bieden.
Levendige gemeenschap
Het doel was om hier een woongemeenschap te realiseren voor met name jongeren, jonge statushouders en mensen die uitstromen uit de maatschappelijke opvang. Een gemeenschap waarbij je niet alleen naast elkaar woont, maar ook met elkaar leeft en naar elkaar omkijkt en waar iedereen zichzelf kan en mag zijn. Zoals Karlijn- bewoonster van het eerste uur- zei: ‘hier zien ze me tenminste niet als een gekkie’. De ambities die we destijds met elkaar nastreefden zijn vandaag de dag gehaald. Er is een levendige gemeenschap ontstaan, waarbij in de afgelopen jaren door de bewoners veel mooie initiatieven zijn genomen om deze gemeenschap tot bloei te laten komen.
Samenvatting van de conclusies
- Place2BU brengt werelden samen
Ondanks de grootschalige aanpak is er een warme gemeenschap ontstaan waar plaats is voor mensen die snel een woning nodig hebben, statushouders en uitstromers uit de maatschappelijke opvang. Er zijn prachtige verbindingen tot stand gekomen tussen mensen die anders nauwelijks met elkaar in contact zouden komen. In Place2BU kijken mensen naar elkaar om, helpen elkaar en verkennen samen de wereld. Mede hierdoor ontwikkelen zij zich in positieve zin. Dit mag gezien worden als hét succes van Place2BU. Veel bewoners van Place2BU zijn inmiddels vertrouwd geraakt met gemengd wonen en stromen door naar andere gemengd wonen concepten in de stad.
- Schaalgrootte, locatie en de kwaliteit van de woningen zijn belangrijk
Met bijna 500 gestapelde woningen is Place2BU tamelijk grootschalig, waardoor er een bepaalde mate van anonimiteit kan ontstaan, wat gevolgen heeft voor het gevoel van veiligheid en welzijn. Omdat tijdelijke bewoning de focus was, is ervoor gekozen woningen te bouwen met een wat lager kwaliteitsniveau. Die keuze bleek achteraf problemen te veroorzaken, zoals geluidsoverlast, te hoge temperaturen en lekkages. Ook gingen kookplaten, keukens en vloeren snel kapot. Place2BU staat op een plek waar veel nieuwe woningen worden gebouwd. De bewoners hebben daar veel last van.
- Verloop van bewoners heeft invloed op gemeenschapsvorming
Doordat de woningen 21m2 zijn en er weinig variatie is aan beschikbare woningtypes binnen Place2BU is er een hoog verloop van bewoners. Dat is inherent aan het concept: Place2BU is bedoeld als tijdelijke woonplek voor spoedzoekers die snel doorverhuizen naar een andere (grotere) permanente woning. Het betekent wel dat er blijvend professionele ondersteuning nodig is om de continuïteit te waarborgen in het wooncomplex, het bestuur van de woonvereniging en verschillende commissies. - Veel partijen vraagt om goede afstemming
Er zijn veel partijen betrokken bij Place2BU: twee corporaties, drie maatschappelijke instellingen en de gemeente Utrecht.
De partijen werken samen binnen verschillende structuren. Hierdoor zijn de rolverdeling en verantwoordelijkheden wel eens onduidelijk. Afstemming is dus nodig. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor medewerkers van de betrokken partijen. Het voordeel van al die betrokken partijen is dat er korte lijntjes zijn en men elkaar makkelijk en snel weet te vinden.