Samen leven doe je samen!
Opgaven van woningcorporaties
Gelekt uit de troonrede?
De inhoud van de Miljoenennota en de troonrede horen geheim te blijven tot de derde dinsdag in september. Maar in de aanloop naar Prinsjesdag komt er vaak al veel naar buiten. Het leek erop dat dit ook gebeurde op de tweede dinsdag van september, precies een week voor Prinsjesdag. Het bleek echter niet te gaan om de troonrede, maar om de woonrede van Portaal. Hiermee vroegen wij aandacht voor de wooncrisis in Nederland.
Tweede dinsdag in september, 2020
Leden van de Staten-Generaal,
Beste mensen,
Plotseling zaten we allemaal noodgedwongen thuis. Het coronavirus, dat ons land nog steeds in zijn greep houdt, maakt pijnlijk duidelijk hoe belangrijk een eigen woonplek is. Een woning waar je lekker woont, die goed onderhouden is, in een fijne buurt. Een thuis, van waaruit je kunt werken, leren… leven. Waar je veilig bent.
Niet voor niets is wonen in de Grondwet verankerd.
Maar dan moet je wel een huis hébben.
De problemen op de woningmarkt zijn inmiddels zó groot, dat we met recht van een wooncrisis kunnen spreken. Wie aangewezen is op een sociale huurwoning moet in een stad als Utrecht rekeninghouden met 10 jaar wachttijd. In Amsterdam wordt van woningzoekenden 18 jaar geduld gevraagd. Jongeren blijven hierdoor noodgedwongen jarenlang bij hun ouders wonen. Gezinnen met kleine kinderen slepen hun wandelwagens trappen omhoog naar veel te kleine appartementen. In de wetenschap dat hun kansen op een ruimere woning bijna nihil zijn. Tel daarbij op dat er in ons land bijna 40.000 mensen dakloos zijn.
Deze wooncrisis is voor een grote groep mensen de keiharde realiteit. En deze realiteit blijft als we niets doen. Corona zal naar verwachting deze wooncrisis verder verergeren.
Al meer dan een eeuw zorgen woningcorporaties ervoor dat mensen met minder inkomen een dak boven hun hoofd hebben. Nu zitten corporaties, zoals Portaal, klem: we willen nieuwe huizen bouwen, onze bestaande huizen goed isoleren en investeren in onze buurten om ervoor te zorgen dat die niet verslechteren. Maar door de jaarlijks stijgende verhuurderheffing is daar geen geld voor. Deze in eerste instantie tijdelijke – en nooit meer afgeschafte – belasting op sociale huurwoningen, kost woningcorporaties jaarlijks miljarden. Over 2019 betaalde Portaal alleen al 44 miljoen euro aan deze extra belasting. Komende jaren loopt dit verder op tot ruim 80 miljoen euro per jaar. Geld dat onze huurders hebben opgebracht en rechtstreeks in de staatskas verdwijnt.
Portaal voelt zich verantwoordelijk om de wooncrisis aan te pakken. Om die groeiende groep woningzoekenden en huurders die in de knel zitten, weer hoop te geven. Hoop op comfortabele en goed geïsoleerde woningen, die zij kunnen betalen. Hoop op woningen waar jongeren een start kunnen maken, gezinnen voldoende ruimte hebben en senioren kunnen genieten van hun pensioen. Hoop op leefbare buurten met bewoners die naar elkaar omkijken.
Daarom een oproep om samen te werken en niet weg te kijken. Aan eenieder die een bijdrage kan en wil leveren. Zodat we weer trots kunnen zijn op hoe we dat geregeld hebben met wonen in Nederland.
Portaal kan dit niet alleen en heeft met deze woonrede een boodschap voor Den Haag: schaf de verhuurderheffing af!
Op de 3e dinsdag in september, Prinsjesdag, aanschouwen we traditiegetrouw de officiële opening van een nieuw parlementair jaar. Met de verkiezingen in het vooruitzicht wordt het een belangrijk jaar. Wat gaat het nieuwe kabinet bijvoorbeeld doen aan de steeds erger wordende wooncrisis in ons land? Schaft het eindelijk de verhuurderheffing af, zodat woningcorporaties ruimte krijgen om woningen te bouwen en te verduurzamen? De plannen van het kabinet worden in de aanloop naar Prinsjesdag vrijwel altijd gelekt. Ook vandaag leek dat te gebeuren. Het bleek echter niet te gaan om de troonrede, maar om de woonrede van Portaal. We vragen hiermee aandacht voor de wooncrisis.
Hieronder leest u meer over de Prinsjesdagcampagne van Portaal:
- Woonrede (PDF)
- Volkskrant.nl
- Woonrede video:
Bron: Portaal