Samen leven doe je samen!

Inclusieve buurten

We zijn midden in Nijmegen aan de Nieuwe Dukenburgseweg. We kijken uit op een braakliggend stuk grond, met wat kantoren erom heen. De drukte op het terrein komt van de graafmachines en bulldozers. Je kunt je niet voorstellen dat hier na de zomer de eerste woningen staan. En dat dit volgend voorjaar een levendige buurt is. Toch gaat het nu heel snel. We namen een kijkje op de bouwplaats met onze regiomanager Daniëlle Gerrits.

 

Hoe nieuw is dit?

Daniëlle: “NDW21 ligt midden in Nijmegen en wordt geen doorsnee nieuwbouwwijk. In totaal komen er 500 flexibele woningen, die na zo’n 20 jaar een nieuwe bestemming krijgen. De woningen zijn verdeeld over zeven gebouwen met 1-, 2- en 3-kamer­appartementen, van 20 tot 60 m², in de sociale en middenhuur. De woningen worden in de fabriek gebouwd en daarna kant-en-klaar neergezet in een groene omgeving. De woningen zijn duurzaam, omdat ze hergebruikt worden. En ze hebben een warmtepomp, zonnepanelen en zijn gasloos.”

Waarom geen ‘gewone’ nieuwbouw?

“Nijmegen heeft net als veel steden een groot tekort aan woningen voor starters en eenpersoonshuishoudens. De oplossing om het woningtekort aan te pakken is nieuw bouwen. En in NDW21 kunnen we met deze flexwoningen ook nog eens snel bouwen. Dat is belangrijk, want de nood is hoog en deze woningen zijn hard nodig.”

“Om snel woonruimte te hebben, moeten we sowieso naar nieuwe manieren van wonen kijken. Een nieuwe manier is bijvoorbeeld deze flexwoningen. Maar Portaal experimenteert ook met deelwonen. Dan delen we een grotere woning op voor meerdere eenpersoons­huishoudens, die een eigen kamer hebben en gemeenschappelijke ruimtes delen.”

Kan iedereen terecht in NDW21?

“De sociale huurwoningen verdelen we via loting. Hiermee krijgen ook jongeren, studenten en mensen die met spoed een woning nodig hebben een kans om hier te wonen. Wie is ingeloot, moet motiveren waarom hij of zij hier wil wonen.

Daarna volgt nog een intakegesprek. We zoeken bewoners die naar elkaar willen omkijken. Die ervoor open staan om elkaar te ontmoeten en met elkaar activiteiten te organiseren.”

Hoe zorg je dat mensen ‘naar elkaar omkijken en dingen samen gaan doen’?

“Als bewoner van NDW21 denk je mee hoe we de omgeving prettig kunnen inrichten. Het is een wijk die in beweging is. Het groen wordt zo ingericht dat deze uitnodigt om elkaar te ontmoeten. De woningen staan in het groen en je kunt je auto parkeren aan de rand. Dit draagt bij aan prettig wonen voor bewoners.”

Hoe is het wonen in een flexwoning?

Er woont nog niemand in NDW21, maar bewoners uit vergelijkbare projecten zijn enthousiast. Zo ook Gina uit Buurtschap ’t Veld (Eindhoven): “We hebben nu een woning van 60 m² en dat is ongeveer de helft van wat we hadden. Maar dat betekent ook minder kubieke meters om te verwarmen, waardoor je minder energie nodig hebt. Er zijn ook geen omheiningen en hekken. Je weet daardoor veel beter wie er in je buurt woont. Dat maakt het ook veel makkelijker om contact te maken met andere bewoners.”

Dit verhaal komt uit de Post van Portaal van juni 2023. Lees hier de hele Post van Portaal.

_________________

Huren in NDW21?

De verhuur van deze woningen gaat via www.entree.nu. Blijf op de hoogte via www.NDW21.nl en schrijf u in voor de nieuwsbrief. Dit is een project van Portaal, SSH&, Talis, Woonwaarts en gemeente Nijmegen. Meer weten? Kijk op www.portaal.nl/ndw21.