Samen leven doe je samen!
Opgaven van woningcorporaties
“Vervelend, dat gezeur over die verhuurderheffing? Niet méér kunnen doen voor die duizenden woningzoekenden in ons land. Dát is pas vervelend!”
Op de tweede dinsdag in september leekt het erop dat de troonrede was gelekt. Het bleek echter te gaan om de woonrede. De woonrede van Portaal. Met ingezonden brieven, verschillende campagnes, nieuwsbrieven en in interviews vragen wij nu al ruim een jaar aandacht voor de steeds groter wordende wooncrisis in Nederland. We hebben daarbij steeds dezelfde boodschap voor Den Haag: schaf die verhuurderheffing af.
Regelmatig ontvangen we positieve reacties op onze acties tegen de heffing, zoals afgelopen week op de woonrede. Maar hier en daar horen we heel soms ook een kritische noot. Aan Sander Heinsman, bestuurder van Portaal, stelden wij daar een paar vragen over.
Waarom blijven jullie actievoeren tegen de verhuurderheffing?
We vinden het onbegrijpelijk dat onze huurders, mensen met lagere inkomens, opdraaien voor de gevolgen van het falend woonbeleid in Nederland. De verhuurderheffing is niet uitlegbaar; er is simpelweg geen verhaal bij. Het gaat over de rug van huurders en maakt dat wij dit jaar onze huren hebben moeten verhogen. In tijden van corona nog wel. Ik wil niet zeggen dat alle problemen worden opgelost met het afschaffen van de verhuurderheffing. Er moet ook ruimte zijn om bij te bouwen, er moet deregulering plaatsvinden, een gedeeld gevoel van urgentie en ook de wil om de problemen samen aan te pakken. Met de middelen die we nu hebben is het oplossen van de wooncrisis, de toenemende druk op onze wijken en de duurzaamheidsopgave luchtfietserij. Schaf je de verhuurderheffing af, dan behoort het tot de mogelijkheden. Al is het dan nog steeds keihard werken. Er is dan tenminste perspectief; uitzicht op een oplossing. En daarom blijven wij actievoeren.
Portaal is niet de enige die zich druk maakt over de verhuurderheffing. Veel andere corporaties, maar ook politici spreken zich ertegen uit.
Gemeenten, provincies en niet langer alleen de oppositie, maar ook leden van de drie coalitiepartijen CDA, D66 en de ChristenUnie beseffen gelukkig dat we af moeten van de verhuurderheffing. Ollongren houdt echter voet bij stuk en schuift de discussie over de verhuurderheffing door naar een volgend kabinet. De verhuurderheffing moest oplossing bieden voor een inmiddels al lang opgeloste financiële crisis. Met het doorschuiven van de heffing dreigt deze het kind van de rekening te worden in de volgende crisis. Daar kunnen we en willen we ons niet zomaar bij neerleggen.
Dus grijpen jullie momenten als Prinsjesdag aan om van je te laten horen?
Ja, de kracht van herhaling zullen we maar zeggen. Bij het maken van een campagne doen we bijna alles zelf, van het bedenken van het concept tot de uitvoering en het onder de aandacht brengen. Er komt geen bureau aan te pas. Zo ook bij het maken van onze Prinsjesdag campagne. De woonrede viel duidelijk in de smaak en werd veel gedeeld en geliked op social media. Dus toen ik hoorde dat er in Den Haag ook een paar mensen zijn die vinden dat we moeten ophouden met ons gezeur over de verhuurderheffing, dacht ik: Vervelend, dat gezeur over die verhuurderheffing? Geen dak boven je hoofd of niet méér kunnen doen voor die duizenden woningzoekenden in ons land. Dát is pas vervelend! Hou op zeg…
Bron: Portaal