Loading...
Samenwerking2021-05-11T16:26:40+02:00

Goed samenleven kan alleen als verschillende partijen hun bijdrage leveren

We geloven dat iedere partij, denk aan zorginstellingen, maatschappelijke organisaties, politie, gemeente en bewoners een bijdrage moet leveren aan goed samenleven. We lossen niet ieder probleem zelf op. We verwachten dat onze partners ook hun rol pakken. We gaan niet op de stoel zitten van de zorginstelling, gemeente of de politie. Maar, we zetten ons wel in om deze stoelen samen aan één tafel te krijgen.

Om de wijken en buurten leefbaar te houden zullen alle ‘loketten’ meer met elkaar moeten samenwerken. We brengen zo nodig die loketten, de andere partijen (zoals maatschappelijke instellingen en bewoners) die nodig zijn om de wijk leefbaar te houden, bij elkaar. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid, maar we werken samen aan de oplossing voor problemen. Ieder zijn bijdrage aan goed samenleven.
De manier waarop wij samenwerking willen vormgeven, gaat verder dan samenwerken zoals dat over het algemeen gebeurt. Wij gaan op zoek naar verregaande samenwerkingsverbanden, waarbij we bijvoorbeeld ook nadenken over hoe we samen zaken kunnen financieren, hoe we optimaal onze gezamenlijke menskracht kunnen benutten en waarbij we denken in oplossingen in plaats van uitgaan van bestaande belemmeringen, beperkingen en regels. We zien de aanpak in de wijk als een samenspel waar verschillende partijen een puzzelstuk van de hele puzzel bezitten en er samen voor zorgen dat de puzzel gelegd wordt. Totdat het gehele plaatje compleet is. We faciliteren en initiëren het ontstaan van deze puzzel.

Schilderen kan iedereen?

U hebt vast wel eens zelf een kwast of roller gepakt en gemerkt dat het toch niet zo eenvoudig is om echt mooi het houtwerk af te lakken. Toch was ‘schilderen kan iedereen’ de reactie toen Hans van Hartskamp subsidie aanvroeg voor zijn schildersbedrijf met dove en slechthorende medewerkers. Hij zette door en nu groeit zijn bedrijf.

Hoog Soestdijk: een bijzondere aankoop

Het is een ongebruikelijke situatie. In Soest heeft Portaal ‘Hoog Soestdijk’ gekocht, een appartementengebouw waarvan ongeveer de helft van de appartementen momenteel verhuurd wordt als vrijesectorwoningen. Volgens de huidige Woningwet moet Portaal zich in eerste instantie richten op de verhuur van sociale huurwoningen.

‘Dit dóét iets in de wijk, dat merken we gewoon’

Langsgaan bij nieuwe huurders voor een kopje koffie en een praatje: in de Nijmeegse wijk Heseveld deden we een proef met het voeren van deze kennismakingsgesprekken. Dat blijkt te werken: huurders vinden het fijn om meteen een gezicht te zien bij Portaal. En als er beginnende problemen zijn, kunnen we in een vroeg stadium iets doen.

Geveltuin in de stad

Grijze grauwe tegels bij de flatgebouwen in de Leidse Slaaghwijk. Maar dat is voor de Wiekel- en Sperwerhorst sinds kort verleden tijd. Langs de lange gevels zijn geveltuinen aangelegd. Vol in bloei geven zij een sfeervolle uitstraling. Marco Flanderhijn, onze wijkbeheerder, nam hiervoor het initiatief.

Samenwerking in Nijmegen; moderne devotie

Moderne devotie? Dat klinkt misschien wat hoogdravend. Devotie staat volgens het woordenboek voor aanbidding of verering, maar in wezen is devotie toewijding. Juist toewijding en ergens in geloven is nodig om echt iets te bereiken.

Coronacrisis vergt veel creativiteit van corporaties

Wat betekent de coronacrisis voor corporaties en de energietransitie in de gebouwde omgeving? Lopen projecten vertraging op en worden de klimaatdoelen nog wel gehaald? In een driedelige serie peilen we de ervaringen van corporaties, bouwers en toeleveranciers.

Ga naar de bovenkant