Samen leven doe je samen!
Samenwerking
Geveltuin in de stad
Grijze grauwe tegels bij de flatgebouwen in de Leidse Slaaghwijk. Maar dat is voor de Wiekel- en Sperwerhorst sinds kort verleden tijd. Langs de lange gevels zijn geveltuinen aangelegd. Vol in bloei geven zij een sfeervolle uitstraling. Marco Flanderhijn, onze wijkbeheerder, nam hiervoor het initiatief. Vanuit het project ‘Samen aan de slag’ zorgde hij met de gemeente Leiden voor een groenere leefomgeving.
Goed voor het klimaat
Portaal is blij met dit project. Marco: “Wij stimuleren een groenere leefomgeving voor onze huurders. De wijken knappen er letterlijk van op: het ziet er leuk uit en het is goed voor het klimaat.” Daarom zocht hij voor de aanleg van deze geveltuinen de samenwerking met de gemeente Leiden op. “Wij helpen huurders die een geveltuin willen bij hun woning of woongebouw. Zo leggen wij het eerste contact met de gemeente, faciliteren de watervoorziening en maken eventueel bevestigingen aan de muur voor bijvoorbeeld een klimop,” vertelt Marco enthousiast.
De planten en bloemen regelen de huurders zelfs. En ook de verzorging, zoals het sproeien en snoeien van het groen. Voor de eerste aanschaf van bloemen en planten kunnen huurders subsidie aanvragen bij de gemeente Leiden; in het tweede jaar kan Portaal nog een bijdrage leveren.
Samen aan de slag
Leiden is een prachtige stad, maar de wens naar meer groen groeit. Het aanleggen van een geveltuin is een eenvoudige manier om je leefomgeving groener te maken. “Het ziet er gezellig uit en tegelijkertijd helpt het ook hevige regenbuien en periodes van droogte en hitte op te vangen,” vertelt Nick Kooreman. “Met het project ‘Samen aan de slag’ willen wij met onze inwoners de Leidse wijken en buurten aantrekkelijker maken. De aanleg van de geveltuinen door Portaal in de Slaaghwijk juichen wij zeker toe.” Voor het aanleggen van een geveltuin is geen vergunning nodig. Inwoners van Leiden kunnen de aanvraag bij de gemeente indienen.
Vrijwilligers gezocht!
De geveltuinen liggen er nu prachtig bij. Toch valt of staat het uiteindelijke succes met goed en regelmatig onderhoud van de planten en bloemen door de bewoners. “Het is niet makkelijk om hier vrijwilligers voor te vinden,” zegt Marco. Na de aanleg van de tuintjes deed hij via posters en een huis-aan-huis flyer een oproep. “Ik ben zelfs langs de deuren gegaan, maar het leverde helaas weinig op,” aldus Marco, die dus nog steeds vrijwilligers zoekt.
Positieve uitstraling
Huurster Ria Heemskerk zocht wel contact met Marco voor een geveltuin aan de Kraaienhorst. Zij was erg enthousiast na het zien van de andere twee tuinen in haar wijk: “Ik vind een fijne woonomgeving met veel natuur belangrijk. De aanleg van de geveltuinen geeft een positieve uitstraling van de buurt.” Ria hoopt dat daarmee ook minder vuil op straat wordt gegooid. Samen met haar buurvrouw verzorgt zij de bloemen en planten.: “En ik ga de kinderen vragen om ons te helpen. Hoe leuk is dat, lekker met je handen wroeten in de aarde.”
Bron: Post van Portaal (oktober 2019 artikel Leiden – ‘Groene woonwijk in de stad’)