Samen leven doe je samen!
Inclusieve buurten
Sandra Honcoop is een graag geziene bewoner in de Leidse Slaaghwijk. Ze wordt ook wel de ‘spil van de flat’ genoemd, omdat ze alles en iedereen kent. Niet zo gek dus dat juist zij met een mooi bewonersinitiatief kwam in de voortuin van haar woning aan de Merendonk 1. Nadat ze op Nextdoor een oproep zag van iemand die ging verhuizen, nam ze in april vorig jaar maar wat graag ‘het ruilhuisje’ over. “Ik vind het fantastisch dat ik nu iets kan terugdoen. Je moet er gewoon zijn voor elkaar, ongeacht wie je bent, geloof of wat dan ook.”
Moeder Theresa
Een ruilhuisje, wat is dat precies? Het lijkt een beetje op de mini-biebs met boeken die je ook weleens ziet staan. Alleen staan in een ruilhuisje geen boeken, maar allerlei levensmiddelen en toiletartikelen. Het is bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee: zij ruilen een product dat ze niet nodig hebben voor een product dat ze wel nodig hebben. De producten worden door Sandra gekocht, maar ook regelt ze dat donateurs producten aanleveren. Dat kunnen andere bewoners zijn, maar ook (lokale) winkels. “We zijn echt van alle markten thuis, er staan tampons in, ontbijtgranen, maar ook halal producten”, vertelt Sandra. Zelf vindt ze het eigenlijk helemaal niet bijzonder dat ze zich zo inzet voor haar buurt. “Ik heb het zelf moeilijk gehad vroeger en ik vind het heel fijn dat ik nu iets kan betekenen voor anderen. Ze noemen me weleens ‘engel’ of ‘moeder Theresa’, maar ik vind dat echt onzin. Ik weet hoe het is om moeite te hebben met rondkomen en ben heel blij dat ik nu iets kan betekenen voor anderen.”
Tranen van geluk
Het ruilhuisje brengt zeker wat teweeg bij de flat. Mensen spreken elkaar meer en er is zelfs door de bewoners een inzamelingsactie gestart. “Een tijdje terug was er een speciale waardebon-actie bij de supermarkt. De hele flat is toen gaan sparen en uiteindelijk hadden ze voor meer dan 600 euro aan waardebonnen ingezameld. Daar kon ik toen allemaal producten voor het ruilhuisje voor halen. Nou, toen waren er wel tranen hoor. Dat was zo mooi!”
Op maat gemaakt
Het succes van het ruilhuisje bleef ook bij Portaal niet onopgemerkt. Toen Sandra aangaf dat haar oude ruilhuisje eigenlijk te klein was, heeft Portaal een nieuw, groter ruilhuisje voor haar gemaakt. Het huisje is op maat gemaakt door Raymond Bink, vakman bij Portaal en wijkverbinder in de Slaaghwijk.
“Toen ik van onze wijkbeheerder te horen kreeg dat het oude huisje te klein was, hebben we niet getwijfeld en heb ik het nieuwe huisje gemaakt. Het mooie is ook dat het gemaakt is van reststukken van oude klussen, wat anders weggegooid zou worden. Dus op deze manier hebben we met zo min mogelijk middelen, zoveel mogelijk gemaakt”, vertelt Raymond enthousiast.
Als wijkverbinder zorgt Raymond ervoor dat buiten de woningen ook zaken als de portieken, verlichting, deuren die bewust of onbewust kapot zijn, door hem worden gemaakt. “We proberen op deze manier dichter bij onze bewoners te staan, zodat het allemaal sneller gaat met reparaties.” Zowel Raymond als Sandra zijn erg enthousiast over meer ruilhuisjes, maar zijn tegelijkertijd teleurgesteld dat het nodig is. “Ik wil met alle liefde nog meer ruilhuisjes maken, maar ik hoop natuurlijk dat het niet nodig is”, zegt Raymond. Mocht u toch een ruilhuisje op willen zetten, dan heeft Sandra het volgende advies: “Gewoon doen. Schaam je niet, zet het in je voortuin, gooi het op Facebook en Nextdoor en start het.”
Regels ruilhuisje
- Iedereen die het nodig heeft mag iets uit het ruilhuisje pakken. Er moet altijd geruild worden, dus u zet altijd iets ervoor terug in de plaats, hoe klein ook.
- In het ruilhuisje mogen alleen houdbare producten staan, dus niet dingen die snel over datum kunnen raken.
- De artikelen in het ruilhuisje moeten geschikt zijn voor kinderen. Dus geen energy drink of alcohol.
- Wilt u iets doneren, dan kunt u aanbellen bij Sandra. Als ze niet thuis is mag u het voor de deur neerzetten.
- Er is grote vraag naar producten als pasta, afbakbroodjes, koffie (pads of filtermaling), wasmiddel en toiletartikelen als maandverband, tampons en douchegel.
Wat doet een wijkverbinder?
Wijkverbinders zijn vakmensen van Portaal die een aantal uur per week algemeen onderhoud doen in een bepaalde wijk. Dit kan bijvoorbeeld een kapotte lamp of toegangsdeur zijn. De wijkverbinder lost het meteen op of doet dit later als er materialen nodig zijn of de klus te groot is. Bewoners kunnen de wijkverbinder om hulp vragen over iets wat stuk is in de woning. Zo houden we het met elkaar netjes. Wilt u weten of in uw wijk ook een wijkverbinder is? Vraag het aan uw wijkbeheerder.
Dit verhaal komt uit de Post van Portaal van juni 2023. Lees hier de hele Post van Portaal.
_________________