Samen leven doe je samen!

Inclusieve buurten

Bijdragen aan goed samenleven, dat is onze missie. Daarom benaderen we bij Portaal onze nieuwbouw en renovatie-opgave altijd vanuit het oogpunt van krachtige wijken en buurten, waar mensen prettig wonen en naar elkaar om kijken.

Woningbouw is dus altijd meer dan alleen bouwen om te wonen: het gaat vooral ook over goed samenleven. Daarom werkt Portaal in wijken samen met buurtbewoners en maatschappelijke partners hard aan het verbeteren van de leefomgeving, om zo de onderlinge saamhorigheid en het prettig samenleven te versterken. Zo ook in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

Arnhem-Oost (waaronder Presikhaaf valt) is een van de wijken die is aangewezen binnen het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NLPV). Dit programma is erop gericht om langs de pijlers samenwerking, woningen en wijken, meedoen en veiligheid – de leefbaarheid van buurten te verbeteren. Het doel is om de leefbaarheid en veiligheid van de meest kwetsbare gebieden in Nederland in 15-20 jaar tijd op orde te brengen en het perspectief van de bewoners te verbeteren.

Het Arnhemse stadsdeel Presikhaaf is inmiddels meer dan 60 jaar oud en is een typische naoorlogse uitbreidingswijk. Een wijk, die ooit vooral is ingericht om te wonen, met langs de randen voorzieningen voor werken en winkelen: (buurt)winkels, scholen, bedrijventerreinen en een park. Dit maakt Presikhaaf een kansrijke wijk om te (blijven) wonen en werken. Presikhaaf is ook een wijk met problemen, een kwetsbare wijk.

Het aandeel eenpersoonshuishoudens is groot en de sociale cohesie scoort onvoldoende. De huidige bewoners van Presikhaaf zijn vooral gericht op hun eigen groep, hebben daar een prettige sociale relatie mee en tolereren eveneens andere mensen.

De binding van de bewoners met elkaar en met de leefomgeving loopt terug. Bewoners voelen zich minder verantwoordelijk voor al datgene wat leeft in hun buurt. Er is regelmatig sprake van drugsoverlast, woonfraude, geluidsoverlast van buren en mensen voelen zich relatief onveilig. Opvallend is de toenemende druk op de leefbaarheid in Presikhaaf Oost, maar West scoort slechter op veiligheid en leefbaarheid. Het volledig herontwikkelde deelgebied Deltakwartier scoort over het algemeen beter op leefbaarheid.

Daarom richten we ons in dit stadsdeel dus vooral op goed samenleven. Zo zetten we in op meer balans in de wijk tussen dragende en vragende bewoners: we sturen met de gemeente op de instroom van inkomensgroepen, en verbeteren de doorstroom met een wooncoach.

We verbeteren de samenwerking met bewoners en sleutelfiguren en partijen in de wijk die verbinden. Waardoor er naast een professioneel, ook een sterker bewonersnetwerk ontstaat. De Presikhaaf University doet hier bijvoorbeeld ontzettend veel goed werk voor bewoners. We hebben volop aandacht voor de openbare ruimte, waarbij we ontmoeting en verbetering van de veiligheid stimuleren. Ook de gedeelde inzichten van het Verwey-Jonker Instituut over bouwen aan vitale gemeenschappen zijn hierbij van betekenis.

Onze visie voor Presikhaaf in 2027 is een wijk waarin Portaal nog meer dan nu samenwerkt met netwerkpartners, waarin bewoners actief bijdragen aan de woon-en leefomgeving, er ruimte is om elkaar te ontmoeten in een aantrekkelijke openbare ruimte en waarbij de wijk een positieve profilering krijgt (vindbaarheid, zichtbaarheid en eigenheid) zodat ook draagkrachtige bewoners bewust kiezen voor Presikhaaf en we samen bouwen aan een sterke en verbonden buurt met tevreden bewoners. Samen bijdragen aan goed samenleven dus.