Samen leven doe je samen!
Inclusieve buurten
Bewoners van het appartementencomplex aan de Parnassusstraat in Arnhem, hadden samen met Portaal hun eerste bijeenkomst over het vergroenen van hun complex. Dit initiatief is niet alleen goed voor de woningen maar ook voor de gezondheid en geluk van de bewoners en het milieu.
Betere sociale contacten
Jos Boeren, één van de eerste bewoners én bioloog, is enthousiast over het vergroeningsproject. Hij gelooft dat zijn achtergrond in de biologie helpt om bij te dragen aan de groene leefomgeving. “Het vergroenen van ons complex is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een beter contact tussen bewoners.”
Een andere bewoner, Coulette Leijgraaf, geeft Jos gelijk. Ze denkt dat het appartementencomplex groener en vrolijker kan. Coulette, die van tuinieren houdt, wil graag samen met andere bewoners aan de slag. “Samen werken aan een groenproject helpt om de band tussen bewoners te versterken en het gezelliger te maken met elkaar. En ik kan er mijn liefde voor tuinieren in kwijt.”
Mooi voorbeeld
Astrid Kuiken, adviseur leefomgeving bij Portaal, is enthousiast over dit project: “Samenwerken met bewoners aan een groenere omgeving zorgt voor betrokkenheid en saamhorigheid. Het is een geweldige kans om de leefbaarheid van het complex te vergroten, de omgeving groener te maken en bij te dragen aan een beter milieu.”
Onze wijkbeheerder Fred Martens vult aan: “Dit is een mooi voorbeeld van hoe bewoners samen kunnen werken aan een groenere en gezelligere omgeving waar zij wonen. Het versterkt de band tussen bewoners en draagt bij aan prettig wonen met elkaar.”
Plantenbakken
Het idee is om grote plantenbakken voor het appartementencomplex neer te zetten met planten die in de schaduw kunnen staan. Dit was het idee van Jos, omdat daar niet veel zon komt. Bewoners bedachten ook om regentonnen te plaatsen. Dit water kunnen de bewoners gebruiken voor de planten.
Samenwerken
Samenwerken met andere organisaties kan het vergroenen van uw straat, wijk of appartementencomplex nog succesvoller maken. Buurtverenigingen en lokale ondernemers kunnen bijvoorbeeld helpen met het geven van materialen, het organiseren van evenementen en het geven van workshops. Ook gemeenten hebben vaak subsidies en andere mogelijkheden om bij groene initiatieven te helpen.
Eerste stappen
Voor het appartementencomplex aan de Parnassusstraat in Arnhem zijn de eerste stappen gezet op weg naar een groenere en gezelligere woonomgeving. Misschien wilt u zelf ook graag aan de slag om uw eigen straat, wijk of appartementencomplex te vergroenen. Onthoud dat elke kleine stap bijdraagt aan een grotere verandering en dat samenwerken met andere bewoners de sleutel is tot succes.
5 tips
Wilt u ook samen met andere bewoners aan de slag met het vergroenen van uw straat, wijk of appartementencomplex?
Lees deze 5 tips:
- Organiseer een bijeenkomst om ideeën te verzamelen en bewoners enthousiast te maken;
- Maak samen een plan met acties en verdeel met elkaar de taken;
- Neem contact op met de woningcorporatie of gemeente voor ondersteuning, advies en eventuele subsidies en vergunningen;
- Betrek lokale ondernemers, zoals tuincentra en hoveniers, voor advies, materialen en eventuele kortingen;
- Houd het project levend door samen regelmatig bijeenkomsten te organiseren en met elkaar de successen te vieren.
Dit verhaal komt uit de Post van Portaal van juni 2023. Lees hier de hele Post van Portaal.