Samen leven doe je samen!

Inclusieve buurten

Nieuwe raadsleden bezoeken Majella wonen

Gisteren bezocht een deel van de nieuwe raadsleden onze woongroep Majella. De raadsleden maakten kennis met de gemeentelijke organisatie en daar hoort het sociaal domein natuurlijk bij. Bij Majella kregen de net geïnstalleerde raadsleden met interesse in het sociaal domein vanuit verschillende partijen een beeld hoe Utrechters in kwetsbare positie goed samen kunnen wonen met hun mede Utrechters.

De raadsleden luisterden aandachtig naar het persoonlijke verhaal van één van de mensen die er vanuit de daklozenopvang is komen te wonen. Ze vertelde dat eigenlijk alles mis is gegaan in haar leven en bij Majella voor het eerst in haar leven rust heeft gevonden. Ze had geen netwerk meer, nu wel belangrijker nog: ze mocht er zijn. Iets wat we nog vaak mis gaat in reguliere complexen. Binnenkort begint ze met betaald werk.

Met de raadsleden hebben we besproken wat de verschillen besproken zijn tussen gemengd wonen en onze reguliere complexen. Bijvoorbeeld dat bij reguliere complexen de omgeving meestal niet zo warm is. Ook vroegen we vaste financiering voor dit soort projecten en onze behoefte om het niet steeds van subsidies af te laten hangen. Het is een opgave waarin we echt samen moeten optrekken. Ook het pijnlijke punt dat zoveel groepen last hebben van de woningnood is naar voren gekomen. Iets wat zo complex is dat er geen snelle oplossing is, behalve in ieder geval meer bouwen.

Majella startte in 2016 en heeft tot doel huisvesting te bieden aan mensen die afkomstig zijn uit de maatschappelijke opvang en het realiseren van een prettige woonbuurt. Erik Patist, projectleider: ‘De bewoners die begeleiding krijgen zijn sociaal kwetsbare mensen die dakloos zijn geweest. Deze bewoners krijgen nog gemiddeld drie jaar begeleiding bij het voeren van de regie over hun eigen leven. In de praktijk blijkt dat de omgeving vaak weinig oog heeft voor mensen ’in de rafelrand van de samenleving’. Terwijl mensen die op weg zijn naar herstel juist heel erg geholpen zijn met – en behoefte hebben aan buren die hen zien en begroeten, een praatje maken en uitnodigen om deel te nemen aan activiteiten in de buurt.’ De andere bewoners zijn mensen met grote sociale betrokkenheid, die een actieve bijdrage willen leveren aan hun woonomgeving.

Majella is een groot succes. Zo groot dat nu de flat dan toch echt gesloopt gaat worden, een deel van de bewoners graag bij elkaar wil blijven. Portaal heeft hiervoor ruimte gereserveerd in een nieuwbouwproject in Leidsche Rijn. Bij dat project gaan we de mensen vanuit Majella die meegaan een grote rol geven bij het vormen van hun nieuwe gemeenschap.

Na Majella is Portaal samen met partners meerdere projecten als Majella opgestart. Denk aan Place2BU, Meanderpark, Romulus en Remus, de Pionier en Elderburen.