Samen leven doe je samen!
Opgaven van woningcorporaties
Huurverhoging doet ook ons pijn
Schaf die exorbitant hoge verhuurdersheffing toch af, bepleiten Dirk Jan van der Zeep en Sander Heinsman, bestuurders bij Portaal.
Bij Portaal doen we ons best om wat verlichting te bieden in deze tijden van crisis. We stuurden bloemen aan ouderen, zetten Praat met Portaal op (een bellijn voor huurders die behoefte hebben aan een praatje), stuurden een puzzel en doe-boekje en vragen aan huurders om mensen die goed doen in de buurten te nomineren voor een bloemetje.
Maar we stuurden ook een brief met de huurverhoging voor komend jaar. Een brief die ons niet in de koude kleren ging zitten. Zeker niet in deze tijd.
Niet eerder was het zo pijnlijk duidelijk hoe belangrijk het is om een goed thuis te hebben. Een woning waar je lekker woont, die goed onderhouden is, in een fijne buurt. Om onze woningen op kwaliteit te kunnen houden én om woningen bij te kunnen bouwen is geld nodig. Geld dat woningcorporaties steeds minder hebben vanwege de exorbitant hoge verhuurderheffing.
Snijden in de bedrijfsvoering
Vorig jaar betaalde Portaal ruim 44 miljoen euro aan belasting. Komende jaren loopt dat op tot 80 miljoen. Over de gehele sector ging het in 2019 om 2,1 miljard euro. Geld dat afkomstig is van onze huurders. Door deze belasting dekken onze inkomsten onze uitgaven niet meer. En omdat dit soort bedragen niet meer op te hoesten zijn door te snijden in de bedrijfsvoering moeten wij de huren wel verhogen. Zelfs in deze tijd. En dat doet pijn, niet alleen bij onze huurders, maar ook bij ons als bestuur.
Zonder de verhuurderheffing was de huuraanpassing van Portaal niet aan de orde geweest. We pleiten dan ook, ondanks het feit dat we in een coronacrisis terecht zijn gekomen, voor de afschaffing van de verhuurderheffing. De wooncrisis verdwijnt immers niet door de coronacrisis. Sterker nog, er is een verband.
Ten eerste komen flink wat mensen door de coronacrisis in financiële problemen. We zien de aanvragen om betalingsregelingen nu al stijgen. Dat hebben inmiddels ruim 440 huurders gedaan. Ons kernpunt daarbij is volstrekt helder: bewoners die door de coronacrisis hun huur niet kunnen betalen, helpen wij. We laten niemand in de kou staan en niemand komt op straat te staan. We voorzien dat er meer mensen in de financiële problemen komen door de coronacrisis. Reden te meer om de woningen betaalbaar te houden
Ten tweede: door deze financiële problemen komt er nog meer vraag naar goedkope woningen. Terwijl er nu al een groot tekort is en een wachtlijst van tien jaar in een grote stad geen uitzondering is. Jongeren moeten langer thuis blijven wonen en het aantal daklozen is de laatste jaren gestegen. Doordat veel zzp’ers hun inkomsten verliezen en meer mensen werkloos worden zal de toestroom nog hoger worden en de wooncrisis daarmee nog groter.
Ten derde: niet alleen voor onze huidige en toekomstige huurders is het belangrijk dat er gerenoveerd en bijgebouwd wordt. Ook om een derde bouwcrisis in twintig jaar te helpen voorkomen is het belangrijk dat de werkzaamheden in de bouwsector door blijven gaan. Corporaties zijn bij uitstek partijen die anticyclisch kunnen investeren. Het afschaffen van de verhuurderheffing zou dan ook een bijdrage kunnen leveren aan het helpen voorkomen van een bouwcrisis. Die op zijn beurt ook een economische crisis zal verergeren.
Portaal levert in deze tijd geen kritiek op het kabinet. Wij ondersteunen het crisisbeleid. Wat deze crisis wel pijnlijk blootlegt is dat er op essentiële plaatsen houtrot zit in de fundering van ons landelijk beleid. De wooncrisis is springlevend.
Portaal heeft een boodschap voor het kabinet: schaf de verhuurderheffing af. Juist in tijden als deze wordt het overduidelijk dat een goed huis in een fijne buurt met mensen om je heen – die je een helpende hand kunnen bieden als dat nodig is – een van de meest essentiële factoren is binnen ons bestaan.
Bron: Trouw