Samen leven doe je samen!

Opgaven van woningcorporaties

Wie helpt de verhuurderheffing om zeep?

Steeds meer maatschappelijke en politieke partijen willen van de verhuurderheffing af. Zij zien in dat huurders en woningzoekenden de dupe zijn van deze oneerlijke belasting. Maar minister Ollongren schuift de discussie door naar een volgend kabinet. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is het interessant te weten hoe de politieke partijen over dit onderwerp denken.

Paul Smeulders (GroenLinks)
‘Superonrechtvaardig en volledig onbegrijpelijk’

Tweede Kamerlid Paul Smeulders (GroenLinks): “De verhuurderheffing is onrechtvaardig, omdat deze opgebracht wordt door huurders. Dat zijn niet de mensen met de dikste portemonnee. En het is onbegrijpelijk dat de heffing nog bestaat, omdat we middenin een wooncrisis zitten. De opgave is enorm. Dus hebben we er alle belang bij dat corporaties geld investeren in nieuwe woningen, in verduurzaming en in renovatie. De verhuurderheffing vormt daartoe een enorme blokkade”.

Wat gaat GroenLinks doen? “We willen tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november bereiken dat de heffing in elk geval tijdelijk wordt opgeschort, tot na de Tweede Kamerverkiezingen. Voor ons zal het afschaffen van de verhuurderheffing een belangrijk thema worden bij de Tweede Kamerverkiezingen volgend jaar. Het rapport Opgaven en middelen corporatiesector helpt ons in de strijd tegen de heffing. Daarin is nog eens goed onderbouwd wat we al wisten: corporaties krijgen door de heffing grote problemen om hun exploitatie rond te krijgen. Laat staan dat ze ook nog kunnen investeren.”

Investeringsplicht
GroenLinks ziet het liefst dat de heffing voor corporaties verandert in een investeringsplicht. “Corporaties hoeven de heffing dan niet te betalen als ze het geld stoppen in nieuwbouw, renovatie en verduurzaming. Het is goed dat er ergens een knop is om aan te draaien. De situatie van tien jaar geleden zijn we nog niet vergeten: toen zaten corporaties goed bij kas, maar deden daar te weinig mee.”

Naast de verhuurderheffing vindt GroenLinks ook de ATAD (Anti Taks Avoidence Directive) onrechtvaardig voor woningcorporaties. “ATAD pakt belastingontwijking door grote ondernemingen aan. Daar zijn we in principe hartstikke voor. Een vervelend bijeffect is dat deze ook voor corporaties geldt, terwijl dat de grootste belastingbetalers zijn. Wij willen dat corporaties vrijgesteld worden van deze belasting.”

Julius Terpstra (CDA)
‘De verhuurderheffing heeft zijn langste tijd gehad’

Ook het CDA wil van de verhuurderheffing af, maar krijgt daar in het kabinet de handen niet voor op elkaar. De VVD is immers mordicus tegen afschaffing. Julius Terpstra, Tweede Kamerlid voor het CDA: “Er is een groot tekort aan woningen. Niet alleen aan sociale huurwoningen, maar ook woningen met een middeldure huur. Daar ziet het CDA evengoed een belangrijke taak voor corporaties. En dan is er nog de noodzakelijke verduurzamingsslag. We vragen dus heel veel van corporaties. Dan moeten we hen ook in staat stellen die taken uit te voeren. Als er niets gebeurt, zakken de eerste corporaties in 2024 door hun hoeven. Gegeven de huidige politieke verhoudingen zal afschaffen van de verhuurderheffing echter op korte termijn niet lukken.”

Henk Nijboer (PvdA)
‘De verhuurderheffing is een molensteen om de nek van de corporaties’

PvdA, die in het Kabinet-Rutte II mede verantwoordelijk was voor de invoering van de verhuurderheffing, wil er sinds enkele jaren ook weer vanaf. De heffing zorgt volgens de partij voor hogere huren en minder investeringen. In mei dit jaar probeerde de PvdA afschaffing van de verhuurderheffing op te nemen in het pakket aan coronacrisismaatregelen. Tweede Kamerlid Henk Nijboer: “De bouw dreigt nu helemaal stil te vallen. Dat was bij de vorige crisis niet anders, alleen is de woningnood nu nog veel hoger. Het allerdomste wat we nu kunnen doen, is gewoon toezien hoe bouwvakkers worden ontslagen. Dat is tot nu toe wel de lijn van het kabinet: het doet namelijk helemaal niets.”

Net als GroenLinks, wil de PvdA er wel op toezien dat de vrijkomende middelen ook echt tot investeringen leiden. “Je kunt dat binnen de verhuurderheffing regelen. Je krijgt dan als corporatie korting – of zelfs geld toe – naarmate je meer bouwt, verduurzaamt of renoveert. Een andere manier is het geld eerst ophalen via de begroting en via een investeringsfonds beschikbaar stellen. Beide zijn bespreekbaar, het doel is hetzelfde.”

ATAD
Wat kan de PvdA nog meer doen om afschaffing van de heffing dichterbij te brengen? “Met partijen als Aedes en de Woonbond, en de andere oppositiepartijen voeren we de politiek-maatschappelijke druk op het kabinet de komende tijd maximaal op. CDA en ChristenUnie zijn ook niet gelukkig met deze heffing, maar de VVD wil de corporaties vooralsnog het liefst de nek omdraaien.”

Naast de verhuurderheffing is voor de PvdA ook ATAD een doorn in het oog. “We hebben ons kapot gestreden bij de minister om die heffing voor corporaties van tafel te krijgen. Uiteindelijk is daar een tijdelijke, halve compensatie uitgekomen.’ Wat gebeurt er als beide heffingen in de huidige vorm blijven bestaan? De woningnood zal verder toenemen. De betaalbaarheid komt verder onder druk. En corporaties zullen steeds meer in de problemen komen.”

Wat vinden D66 en VVD?
Voor dit artikel hebben we geprobeerd om de woordvoerders van D66 en de VVD enkele vragen voor te leggen over de verhuurderheffing. Dit is helaas niet gelukt. Daarom geven we hun standpunten weer aan de hand van eerder verschenen publicaties. Voor coalitiepartij D66 is afschaffing van de heffing nog een brug te ver. De democraten willen wel een korting verlenen, zodat corporaties meer kunnen investeren in leefbaarheid en in kwalitatief goede sociale woningbouw, zo staat op de website van de partij. Van de kabinetspartijen is alleen de VVD nog overtuigd voorstander van de verhuurderheffing. Volgens de liberalen worden corporaties hierdoor geprikkeld om woningen met vrijesectorkwaliteit te verkopen aan particulieren. Verder is de VVD bij monde van woordvoerder Daniël Koerhuis van mening dat het gebrek aan locaties en de tijdrovende procedures belangrijker obstakels zijn om woningen te bouwen dan de verhuurderheffing. Koerhuis verklaarde dit eerder dit jaar tegenover Follow the Money.

Bron: Portaal