Samen leven doe je samen!

Opgaven van woningcorporaties

Dilemma: een huurwoning terugbrengen naar de oude staat, is dat niet zonde?

Als een huurder verhuist is de afspraak dat die de woning schoon, onbeschadigd en leeg achterlaat. Maar wat nou als de vertrekkende huurder veranderingen aan het huis heeft aangebracht, bijvoorbeeld om het huis te verduurzamen. Is het dan niet zonde als dat eruit moet? Dat voelt soms als een dilemma, beaamt Joost Wools, manager volkshuisvesting bij Portaal. Want hoewel daar bij Portaal duidelijke regels en afspraken over zijn, willen we ook weer niet onnodig verspillen. Hij pleit ervoor om oog te houden voor de menselijke maat.

‘Bij een verhuizing komt altijd veel kijken. Ook letterlijk, want er komt een medewerker langs voor een voorinspectie en een eindinspectie. Met die medewerker spreekt de huurder af hoe die de woning zal achterlaten. Soms leidt dat tot flinke discussie. Want meestal gaat het niet alleen om het verwijderen van spijkers en dichten van gaten in muren. Ook die houten vloer moet eruit. Of de authentieke tegeltjes in de badkamer, die de huurder met zoveel liefde heeft geplaatst. En de isolatiewand, die zelf is aangebracht, kan ook niet altijd blijven.

Zelf geplaatste tegeltjes zijn behalve erg smaakgevoelig, voor ons ook moeilijk te vervangen als er eentje stuk gaat. En van houten vloeren weten we dat die zonder geluiddempende ondervloer flink overlast kunnen veroorzaken. Bij aangebrachte duurzaamheidsmaatregelen is het soms ingewikkelder. Want ook wij maken ons zorgen om de stijgende energieprijzen en de toenemende energiearmoede. Portaal heeft een gelukkig een relatief goed geïsoleerde woningvoorraad. Maar zo’n 15 % van de woningen heeft nog een E, F of G label en moet nog worden aangepakt. Daar maken we haast mee. Al snap ik het wel als iemand zelf alvast duurzaamheidsmaatregelen wil aanbrengen.

Alleen gaat zo’n verandering aan de woning niet altijd in overleg met ons. En daar gaat het mis. Want als wij niet weten of het goed is aangebracht, of dat de juiste materialen gebruikt zijn, weten we ook niet of het wel veilig en effectief is. Dat is echt zonde. De kans is dan groot dat die veranderingen ongedaan gemaakt moeten worden. Hoe onredelijk dat – ook voor ons – soms voelt.

Dat we regels hebben en afspraken maken over hoe je een huurwoning achterlaat, daar is dus niks mis mee. Ze bieden duidelijkheid. Voor vertrekkende en nieuwe huurder. En voor ons als woningcorporatie. Maar het is wel belangrijk dat we ons niet achter de regels verschuilen. Daarom blijven we iedere keer weer bekijken wat wel kan. Door samen met de vertrekkende en nieuwe huurder zoveel mogelijk op zoek te gaan naar een goede oplossing. We stellen bijvoorbeeld voor om die houten vloer er wel uit te halen, maar opgestapeld te laten liggen. Zodat de nieuwe bewoner zelf de keus heeft om het over te nemen of niet. Natuurlijk wel met een geluiddempende ondervloer…’

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief ‘Bijdragen aan goed samenleven — voor professionals editie 3’ (april 2022).