Portaal staat voor bijdragen aan goed samenleven
We dragen meer dan ooit bij aan goed samenleven. Dat is onze missie; daar staan we voor. Voor leven in leefbare buurten waar mensen naar elkaar omkijken. Waar mensen wonen in comfortabele, goed geïsoleerde woningen waarmee ze hun voetafdruk op onze aarde verminderen. Waar een alleenstaande niet in een sociale huurwoning van 100 vierkante meter woont en een gezin met drie kinderen in een van 60. Waar mensen zich inzetten voor hun buurt en voor elkaar maar zelf bepalen hoe. Waar mensen solidair zijn en gelijkwaardig. En waar huurders, maatschappelijke- en zorginstellingen, gemeenten en woningcorporaties samenwerken en bijdragen aan goed samenleven.
Goed samenleven is een van de grootste uitdagingen van deze tijd
Steeds meer mensen van verschillende achtergronden stromen de wijken in. Ook mensen met een rugzakje vinden er hun plek. Mensen die op hun eigen manier leven, met eigen gewoonten. In veel wijken is er meer onrust. Elkaar respecteren en elkaar vinden is belangrijker dan ooit.
In het algemeen geldt dat de tweedeling in de maatschappij steeds groter wordt. De trend is al jaren gaande en verergert alleen maar. Er is steeds meer armoede, meer dakloosheid, meer onrust, meer gevoel van onveiligheid. Daar bovenop is er een wooncrisis en leven we verre van duurzaam. Goed samenleven in prettige, leefbare en duurzame wijken vraagt een bijdrage van iedereen.
Het wordt steeds duidelijker dat veel mensen dit zo niet langer willen. We willen beter samenleven, goed samenleven. Met respect voor elkaar. Met respect voor onze aarde. Met respect voor onszelf; we willen zelf bepalen hoe we bijdragen aan goed samenleven.
Portaal blijft niet aan de zijlijn staan kijken
Woningcorporaties zijn ontstaan om maatschappelijke problemen te helpen oplossen. Zo’n 100 jaar geleden leefden teveel mensen in overvolle arbeiderswijken met vervuilde straten en krakkemikkige huizen. Woningcorporaties zorgden voor goede huizen en verbeterde de leefbaarheid in de buurten.
Waar de problematiek zich vroeger concentreerde rondom slechte huizen en vervuiling, ligt het accent nu op uitsluitsel, onrust, schuldenproblematiek en gevoel van onveiligheid.
De problemen van vandaag zijn complex. Te complex voor één partij om op te lossen. Bewoners hebben daar last van. Als je als bewoner in de problemen komt of last hebt van problemen in de wijk , dan moet je flink zoeken waar je terecht kunt. Als je dat al kan. Meestal wordt je van loket naar loket gestuurd. Van gemeente, naar de zorginstelling, naar de politiek, naar de woningcorporatie en naar weer een andere (zorg)instelling.
Complexe problemen vragen om slimme oplossingen en vooral ook om verregaande samenwerking. , Om de wijken leefbaar te houden zullen al die ‘loketten’ samen moeten werken. Portaal staat voor die samenwerking. Ze zet daarbij een stap verder dan alleen het zorgen voor goede woningen. Ze signaleert, agendeert en brengt loketten bij elkaar.
Iedereen in de wijk zal zijn bijdrage moeten leveren aan goed samenleven. Vanuit de eigen rol en de eigen verantwoordelijkheid.
Portaal doet dat. Ze pakt haar maatschappelijke rol. Neemt haar verantwoordelijkheid. En levert haar bijdrage.
Ons recept voor bijdragen aan goed samenleven
Onze basis is de wijk en de buurt waar onze huizen staan en waar onze bewoners leven. Met het vizier op de wijk en de buurt besluiten we wat, waar en voor wie we bouwen, hoe we woningen toewijzen, waar we starten met verduurzamen. We kijken samen met alle partners in de wijk, naar wat ons te doen staat.
Daarbij zetten we in op verregaande samenwerking. We geloven dat iedere partij – zorginstellingen, maatschappelijke organisaties, politie, gemeente en bewoners – een bijdrage moet leveren aan goed samenleven. We ontwikkelen nieuwe perspectieven en innovatieve oplossingen door strategische allianties en intensieve samenwerkingsverbanden. Daarbij kijken we ook of we zaken samen kunnen financieren.
Natuurlijk lossen we niet ieder probleem op. We verwachten dat onze partners ook hun rol pakken. We gaan niet op de stoel zitten van de zorginstelling, gemeente of de politie. Maar we zetten ons wel in, om deze stoelen samen aan één tafel te krijgen.
Als we zien dat zaken misgaan – in de samenwerking in de wijk, in lokale of landelijke wet- en regelgeving – werken we actief aan oplossingen. We blijven niet langs de zijlijn staan kijken.
Als het nodig is, kaarten we knelpunten en lastige issues aan. We accepteren niet dat complexe wetgeving, bureaucratie, een tekort aan middelen of gebrek aan samenwerking een betere leefomgeving voor onze bewoners in de weg staat.
Onze bewoners geven we meer regie. Zelf invloed hebben op wat er gebeurt met je huis en in je buurt vergroot je woonplezier. En het kan ook motiveren om je actief in te zetten voor de buurt. Bewoners krijgen een rol in het meedenken en meedoen. En ze krijgen meer te kiezen. Zo kunnen ze hun huis en woonomgeving zelf aangenaam maken. Door bijvoorbeeld bij te dragen aan de leefbaarheid of duurzaamheid van hun buurt.
Onze bijdrage leveren we ten behoeve van al onze bewoners. Daarom staat solidariteit in onze aanpak centraal. Dit betekent voor ons dat iedereen bijdraagt naar draagkracht. We vinden het eerlijk dat de huurprijs meebeweegt met het inkomen. Ook als dat betekent dat je meer betaalt voor dezelfde woning dan je buurman omdat die minder te besteden heeft. Andersom geldt hetzelfde: gaat het jou wat minder goed, kun je ook rekenen op een lagere huur. Bereid zijn om te verhuizen als je die grote eengezinswoning niet meer nodig hebt, is ook een vorm van solidariteit. Iedereen kan op zijn eigen wijze bijdragen aan het collectieve belang en daarmee aan goed samenleven.
Wat we nooit uit het oog verliezen: een betaalbare woning geeft bestaanszekerheid. Daar spannen we ons maximaal voor in. Een dak boven je hoofd en je rekeningen kunnen betalen. Voor steeds minder mensen is dit een vanzelfsprekendheid. Dit vinden we niet acceptabel. Daarom focust onze aanpak van passend wonen en duurzaamheid zich op meer beschikbare woonruimte en op betaalbare woonlasten.
Iedereen heeft een basis nodig. En naast een sociaal vangnet, heb je daarvoor ook een goede woning in een leefbare buurt nodig. Portaal helpt mensen hierbij door betaalbare woningen te leveren aan degenen die dat nodig hebben.
Maar we zetten een stap verder; we dragen bij aan leefbare buurten. Dat is hard nodig, want het leefklimaat verslechtert. Er is meer onrust, meer overlast, een grotere tweedeling en meer gevoel van onveiligheid.
Portaal werkt met hart en ziel aan betere buurten waarin mensen elkaar kennen en elkaar kunnen ontmoeten. Waar iedereen een plek kan vinden. Waar mensen elkaar begrijpen. Waar problemen worden opgelost; door verantwoordelijke partijen of door bewoners zelf. Dat is wat wij willen bereiken (of onze droom) en waar we aan bij willen dragen. In dergelijke buurten is het goed samenleven. Nu, en in de toekomst.
Verregaande samenwerking is daarvoor nodig. Of dat nu geldt voor samenwerking tussen overheden, zorg en corporaties of voor samenwerking met en tussen huurders. Niemand kan alleen zorgen voor een leefbare buurt; iedereen heeft zijn eigen rol. Portaal gelooft dat we met z’n allen een kansrijke buurt en prettige leefomgeving kunnen creëren als iedereen zijn bijdrage levert.